pol jagodeJagode niso sadje ali plod, ampak povečano cvetišče rastline. Dejanski plodovi so pravzaprav drobne pečke, ki so razporejene po površini jagode.

madameMadame Tallien, pomembna oseba na Napoleonovem dvoru, se je kopala v soku svežih jagod. V ta namen jih je naenkrat porabila 11 kilogramov.

sanjeV starih časih so si ljudje želeli, da bi sanjali o jagodah. To je bil namreč dober znak. Denimo, če je o njih sanjala mlada žena, je bila lahko prepričana, da bo rodila veliko otrok, samih fantov.

cvitaminJagode vsebujejo 62 mg vitamina v 100 g. V primerjavi z ostalim jagodičevjem so bogatejše od robid (19mg/100g), malin (25mg/100g), borovnic (21mg/100g) in kosmulj (35mg/100g). Osem jagod srednje velikosti šteje za eno porcijo in ta vsebuje več vitamina C od pomaranče.

anticni rimJagode so gojili že v antičnem Rimu. Rimljani so verjeli, da pomagajo lajšati simptome melanholije, omedlevice, vseh vnetij, vročine, vnetega grla pa pri ledvičnih kamnih, slabem zadahu, napadih protina in še pri boleznih krvi, jeter in vranice.