Sladoledi

Sladoledi (6)

Jagode operemo in stresemo v mešalnik. Dodamo sladkor in limonin sok ter vse skupaj zmešamo v gladek pire. Posebej penasto stepemo rumenjak in sladkor. Ločeno stepemo smetano, a pazimo, da ne postane preveč čvrsta. Vse troje zmešamo v enakomerno maso in jo preložimo v temeljito ohlajeno posodo aparata.

Sestavine: 200g brezhibnih svežih jagod, 70g sladkorja, 1 žlica limoninega soka, 1 rumenjak, 175ml polnomastnega mleka in 50ml smetane.

Priprava:

jajca skupaj s sladkorjem penasto umešamo, dodamo vroče mleko skupaj z vanilijevim sladkorjem in stepamo nad soparo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo v mrzli vodi namočeno in nad soparo stopljeno želatino in stepamo tako dolgo, da se krema ohladi. Med ohlajeno kremo damo zmlete jagode in sladkano sladko smetano. Narahlo premešamo in damo v modele, ki smo jih prej oplaknili z mrzlo vodo. Modele postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ohlajene zvrnemo na krožnik, okrasimo s stepeno smetano, jagodami in pecivom.

Sestavine: 3 jajca, 4 žlice sladkorja, 6 žlic mleka, 1dag želatine, 2dl pretlačenih jagod, vanilin sladkor, 2dl stepene sladke smetane, jagode za okras.

Priprava:

jagode pretlačimo in umešamo s sladkorjem. V visoke kozarce damo menjaje plasti jagod in sladoleda. Okrasimo s stepeno sladko smetano in koščki jagod.

Za 2 osebi potrebujemo: 250g jagod, 100g sladkorja, 8 kepic sladoleda (vanilijevega ali jagodovega).

Priprava:

večje jagode narežemo, manjše pa pustimo cele in jih zložimo v primerne posode (npr. očiščene plastične banjice za margarino ali sladoled). Potresemo jih s sladkorjem ter globoko zamrznemo. Tako pripravljene jagode lahko uživamo same s sladko smetano, prav pa pridejo tudi za jagodni shake, peno, rulado, torto, princeskino kupo.

Sestavine: 1kg jagod, 200g sladkorja.

Priprava:

jagode najprej oplaknemo z mrzlo vodo, nato jih odcedimo in osušimo. Odstranimo jim peclje. Sadeže zložimo na pladenj, drugega poleg drugega, da se ne pomečkajo. Damo jih v zamrzovalnik, pri minus 25 stopinjah zamrzujemo jagode eno do dve uri. Nato jih stresemo v vrečke. Zamrznjene jagode se obdržijo osem mesecev. Če nameravamo iz zamrznjenih jagod delati kašo in razne kreme, nam jih ni treba predhodno zamrzovati na pladnju.

Priprava:

prašek za puding gladko razmešamo z malo vode. Dodamo ga zavretemu vinu in kuhamo 3 minute. Pustimo, da se ohladi. Zmiksamo jagode, natreen in limonin sok. Jagodno kašo zmešamo s kuhanim pudingom. Postavimo za eno uro v zamrzovalnik. Potem zamrznjeno zmes zmiksamo, primešamo pa ji tudi sneg iz beljaka. Ponovno postavimo za eno uro v zamrzovalnik. Preden sladoled ponudimo, ga zmešamo v mešalniku, da je rahlejši. Ponudimo ga v visokih pecljatih kozarcih. Porcija sladoleda vsebuje 155 kalorij.

Za 8 oseb potrebujemo:500g jagod, 3 žličke sladila natreen, 10g praška za puding, 1 žlico limoninega soka, 1dl belega vina, 1 beljak, 3dl vode.