Marmelade

Marmelade (6)

Priprava:

Jagode v loncu zmešamo z želirnim sladkorjem. Po eni uri džem zavremo, dodamo sok svežih iztisnjenih limon in med mešanjem kuhamo dobrih pet minut. Če se na džemu naredi pena, jo odstranimo s plitvo zajemalko.

Sestavine: 1kg očiščenih in opranih jagod, 1kg želirnega sladkorja, 3 limone.

Postopek priprave:

Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Sestavine: 2kg jagod, 700g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor).

Priprava :

Jagode pretlačimo, damo v posodo in počasi segrevamo. Medtem zmešamo vrečko Želina z dvema žlicama sladkorja in dodamo jagodam. Ves čas mešamo in postopno dodajamo sladkor. Ko začne vreti, pustimo 1minuto da vre in sproti odstranjujemo nastale pene. Vreti pustimo še 3 minute, nato odstavimo, ter nadevamo še vročo marmelado v kozarce in pokrito ohladimo.

Sestavine: 1-2 kg zrelih pretlačenih jagod, 1kg sladkorja, 1 vrečka želina za marmelade.

Postopek:

Jagode očistimo, operemo in osušimo na krpi. Vsi sadeži naj bodo čvrsti, zdravi in aromatični. Jagode pretlačimo skozi gosto cedilo. Dodamo sladkor, dobro premešamo in pustimo stati v posodi, pokriti s čisto krpo, 12 ur. Potem prelijemo jagode s sladkorjem v kozico. Segrevamo na srednje močnem plamenu in mešamo, pene, ki se nabirajo na vrhu, pa posnamemo.Marmelada je kuhana, ko se kapljica, ki jo kanemo na krožnik, ne razleze, ampak ostane čvrsta. Marmelado nalijemo v čiste kozarčke, rob kozarčkov pa obrišemo s krpo, namočeno v alkohol. Če dodamo marmeladi med kuhanjem vrečko vanilina, bo še bolj aromatična.

Sestavine: 2kg zrelih jagod, 800g sladkorja, malo alkohola.

Postopek:

Jagode operemo in očistimo. V mikserju jih dobro zmeljemo. V loncu dobro zmešamo jagodno kašo, želirni sladkor in limonin sok. Čez nekaj časa maso zavremo in kuhamo 8-10 minut. Z vročo marmelado napolnimo kozarce. Marmelado hranimo v hladnem prostoru.

Sestavine: 1kg jagod, 1kg želirnega sladkorja, 2 žlici limoninega soka.

Postopek: Jagode očistimo in operemo. Damo jih v posodo, kjer bomo kuhali marmelado in jih potresemo z 1 kg sladkorja. Pustimo stati kako uro, da jagode spustijo sok. Nato začnemo kuhati na majhnem ognju. Stalno mešamo. Ko zavre, postopoma dodajamo še ostali sladkor in limonin sok. Proti koncu kuhanja vmešamo še gelfix, kuhamo še nekaj minut in marmelado prepasiramo s paličnim mešalnikom. Vlijemo v ogrete kozarčke in takoj zapremo. Pokrijemo z brisačo in počasi ohladimo.

Sestavine: 10kg jagod, 3kg sladkorja, 1kg želirnega sladkorja 1:2, 2 vrečki gelfixa, 2 limoni, kozarčki.