Večina pridelovalcev sadi jagode na najboljša zemljišča, ki jih tudi izdatno pognoji z hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili. V takih primerih dognojevanje enoletnih nasadov ni potrebno. V kolikor se boste odločili za namakanje z dognojevanjem, bodite pozorni na navodila za uporabo.

Poskrbeti je potrebno za brezhibno delovanje namakalnega sistema. Koristno je, da se pravočasno preizkusi »vodotesnost« cevi. Ponekod so nasadi močno prizadeti od voluharja in miši in pričakovati je, da so ponekod poškodovane tudi namakalne cevi.

Jagod ne smemo preveč namakati. Preveč vode jagodam bolj škodi kot premalo, zato nikar ne posiljujte z namakanjem z gnojili (fertigacija) mokrih tal.

1. Mulčenje Negovana ledina z večjo listno površino odbije več sončnega sevanja podnevi, ponoči pa odda več toplote zaradi transpiracije – izhlapevanja vode skozi liste. Zato je potrebno pred nevarnostjo pozebe travno rušo pomulčiti tik nad tlemi, da uničimo večino listne mase. Tako bodo izgube toplote s transpiracijo čim manjše. Negovana ledina z višjo travo poveča izgube toplote iz tal tudi na račun transpiracije in večje sevalne površine. Podobno povzroči znižanje tempe- rature tal tudi zastiranje. Najbolj ugoden vpliv proti pozebi imajo gola tla, ki pa morajo biti kompaktna in vlažna. Pri sveže obdelanih tleh so izgube večje in zmanjša se prevajanje toplote iz nižjih plasti proti površini. Zato pred pozebo ne obdelujemo tal.