Uporabnik

Večina pridelovalcev sadi jagode na najboljša zemljišča, ki jih tudi izdatno pognoji z hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili. V takih primerih dognojevanje enoletnih nasadov ni potrebno. V kolikor se boste odločili za namakanje z dognojevanjem, bodite pozorni na navodila za uporabo.

Poskrbeti je potrebno za brezhibno delovanje namakalnega sistema. Koristno je, da se pravočasno preizkusi »vodotesnost« cevi. Ponekod so nasadi močno prizadeti od voluharja in miši in pričakovati je, da so ponekod poškodovane tudi namakalne cevi.

Jagod ne smemo preveč namakati. Preveč vode jagodam bolj škodi kot premalo, zato nikar ne posiljujte z namakanjem z gnojili (fertigacija) mokrih tal. Težja tla so ponekod še vedno nacejena z vodo, medtem pa je situacija na lahkih tleh povsem drugačna. Zelo težko je ponovno vzpostaviti enakomerno vlažnost tal, če bomo dopustili, da se tla preveč izsušijo. Dobro preverite stanje tal in se odločite za namakanje vedno na osnovi preizkusa vlažnosti tal.

Odločitev o količini in turnusih namakanja naj bodo vedno odvisni od tipa tal, sprotne kontrole vlažnosti tal (tenziometer, ročni preizkus), posajenih vrst ter vremenskih razmer.

Trenutno ni aktualnih del v nasadih. Nasadi do pomladi počivajo.

Ker se spomladi še pojavljajo zmrzali je priporočljivo jagode pokrivati z npr. covertanom. Le ta jih bo zaščitil pred nizkimi temperaturami (če temperature ne padejo ekstremno nizko).

Spomladi je potrebno očistiti nasad. Odstraniti je potrebno vso suho in poškodovano listje ter trtice. Ker so ti listi možni prenašalci škodljivcev in bolezni jih odstranimo iz nasada.

Zelo pomembno je tudi preverjanje, kako so sadike usidrane v tla. Zimski mraz, krti, voluharji, pa tudi srne pridvignejo sadike. Korenine niso popolnoma pokrite z prstjo in prvi topli vetrovi sadike izsušijo in oslabijo do te mere, da lahko zaradi tega propadejo.

Vreme

Oblacno

17°C

Ljubljana

Oblacno

Vlaga: 49%

Veter: 6.44 km/h

  • danes

    Pretezno oblacno 21°C 5°C

  • jutri

    Pretezno oblacno 16°C 5°C